top of page

Hælsmerter

Oppdatert: 23. nov. 2021

Rundt 5% har hælsmerter til ethvert tidspunkt. Mange av disse skyldes plantarfasciose (under foten) og/eller achillestendinopatier (bak hælen), og særlig løpere ser ut til være utsatt. Plantar fasciose er også kjent som «jogger´s heel», og ca 1 av 10 løpere har en eller annen form for achillestendinopati. Plagene oppstår ofte hver for seg, men kan også oppstå samtidig.


Hva er plantar fasciose (også kaldt plantar fascitt)? Plantar fasciose er en overbelastningsskade på den store senen under foten. Tidligere trodde man dette var en betennelsestilstand, noe som nå er tilbakevist. Ved en plantar fasciose oppstår mikrorupturer (småskader) i den store senen under foten, og det er gjerne smerter der denne fester til hælen. Ved langvarig irritasjon av festet kan det i tillegg oppstå en hælspore. Dette er en kalkavleiring/forbening i senen, som kan bidra til å vedlikeholde irritasjon og smerte i området.


Hva er achillestendinopati? Achillestendinopati er en fellesbetegnelse på smerter i og ved achillessenen. Achillessenen er den senen som går fra leggmuskelen på baksiden av leggen og fester nede på hælen. Det kan være flere årsaker til smertene, inkludert, betennelse i slimposen under senen, og/eller mikrorupturer (småskader) i selve senen. Man kan i likhet med plantar fasciose få en kalkavleiring/forbening av festet til achilles-senen. Dette kaller man gjerne en Haglunds deformitet.

Ved spørsmål eller bestilling av time, ta kontakt eller bestill online.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page